От 10 февруари  в  София ще бъде въведена първата зона

...
От 10 февруари  в  София ще бъде въведена първата зона
Коментари Харесай

Доволни или не са шофьорите в столицата от въвеждането на т.нар. "Зона 30"

От 10 февруари  в  София ще бъде въведена първата зона за успокоено придвижване, в която скоростта на колите ще бъде лимитирана до 30 км/ч.  Това се отнася до дребните улички в карето сред булевардите " Пенчо Славейков ", " Прага ", " Ген. Скобелев " и " Витоша ".

От Столичната община обмислят още до края на годината да бъдат обособени и други " Зони 30 ", които да обзет идеалния център на града, по този начин нареченият исторически център, само че това ще се случи поетапно.

Скоростта на придвижване на рейсовете и на колите по булевардите ще остане 50 км/ч ,  както планува Законът за придвижване по пътищата. 

Още преди 2 години в квартал " Манастирски ливади " стартира публичното разискване на пилотния план за " Зона 30 " и обособяването на четири такива сектора. Целта на плана " Зона 30 " е да се успокои трафикът по дребните квартални улици в жилищните региони,  да се увеличи пътната сигурност и да се насърчи потреблението на различни способи на напредване.



В карето, където ще бъде въведена първата " Зона 30 " сред булевардите " Пенчо Славейков ", " Прага ", " Генерал Скобелев " и " Витоша ", към този момент има основани условия за понижаване на скоростта на придвижване. Направени са повдигнати пешеходни пътеки и неравности по пътното платно, защото в региона има доста учебни заведения и детски градини. Освен това тъкмо това каре ще направи връзка с построените към този момент велоалеи на булевардите " Витоша " и " Прага ", изясняват от Столичната община. 

До края на годината поетапно ще бъдат обособени и други зони 30 ,  заключени сред Опълченска, Сливница, Васил  Левски и Патриарх Евтимий.

А какво е направеното досега, обясни  заместник- кметът на регион Триадица Руслан Баждеков :

" На този стадий с ме завършили с проектирането на първата " Зона 30 " в кв. " Манастирски ливади " . Другите три с са в абстрактен план. Хората са доста удовлетворени и одобряват доста концепцията ", сподели за БНР Баджеков.

Освен ограничаване за скоростта посредством пътни знаци, другите средства за определяне на успокоените зони са повдигнатите кръстовища и  изнесените тротоари ,  сподели Димитър Петров от дирекция " Управление и разбор на трафика`` в Столична община.



" Крайният резултат ще е, че отвън горлемите булеварди би трябвало да се понижава скоростта и по този начин ще се опазват пешеходците и велосипедистите. Тази мярка работи доста добре в доста от европейските градове ", сподели в " Хоризонт до обед " Петров.

" По тази логичност можем и 10 км/ч да сложим, още по-безопсно ще е... Тази ниска скорост ще сътвори напрежение ...

Мисля, че е добра концепцията, тъй като скоростта няма да се понижава ненадейно , а ще се движат последователно и деликатно, без да има неочаквани прекъсвания и тръгвания ", разясниха за БНР на водачи в столицата.



От Сдружение " Велоеволюция " са показали гледната си точка на Столичната община, защото са част от Консултативния съвет по Пътна сигурност, изясни ръководителят на Сдружението Радостина Петрова. Тя показва, че е належащо, с изключение на създаване на физически ограничавания, да се отстранен и контейнерите за боклуци в дребните улици, с цел да може придвижването водачите да бъде предвидимо.

" Зона 30 " за нас значи да се съблюдават ред и правила. А също и пътна сигурност. Означава метаморфоза, да има повече подземни и наземни паркинги , също и места, където да стопират колите, които зареждат комерсиалните обекти ", сподели още пред БНР Петкова.

 Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР